Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013
Σύμφωνα και με δημοσίευμα της greenpeace για να απαλλαγείται μία και καλή από το πανάκριβο και ρυπογόνο πετρέλαιο είναι η βιομάζα, η γεωθερμία και ο ηλιακός κλιματισμός οι οποίες είναι αποδεδειγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια και μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι μας με πολύ οικονομικότερο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Βιομάζα (Pellets)
Με τη χρήση ενός συστήματος βιομάζας, εξοικονομούμε περισσότερο από το 50% των δαπανών που θα δίναμε για πετρέλαιο (βάσει σημερινών τιμών πετρελαίου), ενώ κάνουμε σημαντική εξοικονόμηση σε σχέση και με το φυσικό αέριο. Οι σύγχρονοι λέβητες πέλετς είναι σε θέση να αποδώσουν καύση σε περισσότερο από το 90% της ενέργειας που περιέχεται στην πρώτη ύλη (ξύλο). Η δε τιμή των πέλετς ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα και την πρώτη ύλη (π.χ. οξειά, ελαιόδεντρα, φρύγανα κτλ) και κυμαίνεται περίπου από 250 - 450 ευρώ ο τόνος.
Στα σημαντικά οφέλη της βιομάζας είναι η μηδενική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα, αφού θεωρούμε ότι το CO2 που απελευθερώνεται κατά την καύση των πέλετς (ξυλεία) είναι ίσο με αυτό που είχε απορροφηθεί κατά τη διάρκεια ζωής του δέντρου.
Γεωθερμία
Ένα σύστημα γεωθερμίας εκμεταλλεύεται τη θερμότητα του εδάφους που παραμένει σταθερή χειμώνα / καλοκαίρι στους 16-18 °C για να προσφέρει, αντίστοιχα, θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, σε αντίθεση με το κλιματιστικό ζεσταίνει τον αέρα και όχι το κτίριο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία αντλία θερμότητας που όμως λόγω της θερμοκρασίας του εδάφους προσφέρει πολύ υψηλότερη απόδοση από τις κοινές αντλίες θερμότητας. Είναι προφανώς μία πιο ακριβή επένδυση, που όμως με τη συνδιαστική χρήση φωτοβολταϊκών και την υπόλοιπη σωστή ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου, μας δίνει τη δυνατότητα ακόμα και να εκμηδενίσουμε τις δαπάνες μας για ψύξη / θέρμανση αλλά και τις εκπομπές CO2, αφού η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά
Ηλιακός κλιματισμός
Τα συστήματα ηλιακού κλιματισμού, που είναι πολύ δημοφιλή σε Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, κάνουν χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας µέσω ηλιακών συλλεκτών, όπως ακριβώς οι απλοί ηλιακοί θερμοσίφωνες, προκειμένου να ζεστάνουν το νερό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από κάποιο άλλο σύστημα για την θέρμανση χώρων. Συνδυάζονται ιδανικά με γεωθερμία και βιομάζα για αυτό και είναι γνωστά ως συνδυασμένα συστήματα (combisystems), ενώ κρίνονται απαραίτητα σε νέα κτίρια που χρησιμοποιούν ενδοδαπέδια θέρμανση. Ένα συνδυαστικό σύστημα ηλιακής θέρμανσης αυξάνει την απόδοση του συστήματος κατά 30-40%.
Αναδημοσίευση από: greenpeace.org
Photo: liverenewed.com